preskoči na sadržaj

Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac

Login
Zastava škole

Moto škole

Domoljublje,

sloboda i znanje

- rajske su biljke 

koje brižno

njegujemo!

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Školski list Đurek

Kliknite na sliku

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Hoćete li ove školske godine ići na natjecanje?

Ponude za izlete

Klikni na sliku

Školski kurikulum

GPP

Kada zvono zvoni

Prijepodne

1. sat 8:00 – 8:45
2. sat 8:55 – 9:40
3. sat 9:55 – 10:40
4. sat 10:50 – 11:35
5. sat 11:40 – 12:25
6. sat 12:30 – 13:15
 
Poslijepodne
 
1. sat 12:30 – 13:15
2. sat 13:30 – 14:15
3. sat 14:25 – 15:10
4. sat 15:20 – 16:05
5. sat 16:10 – 16:55
6. sat 17:00 – 17:45
Točno vrijeme

e Dnevnik

Sponzor škole

Poveznice

Brojač posjeta

Free Web Counter

Ispis statistike od 6. 5. 2010.

Ovaj mjesec: 2430
Ovaj tjedan: 262
Danas: 17
Kriteriji ocjenjivanja

Kliknite na sliku

Popis udžbenika

Kliknite na sliku

Vremenska prognoza
HTML weather
Facebook škole
 
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SVJETSKI DAN OSOBA AUTISTIČNOG SPEKTRA
Autor: Marija Dautanec, 29. 3. 2018.

Riječ autizam dolazi od grčke riječi authos što znači sam. Ako socijalna interakcija, uz još druge simptome, izostaje, govorimo da je osoba autistična. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji zahvaća glavna područja ljudskog djelovanja: komunikaciju, društvene interese, način ponašanja,interese. Autistični spektar poremećaja obuhvaća: autizam, Aspergerov poremećaj, pervazivni razvojni poremećaj. Poremećaj autističnog spektra prema statistici javlja se u 60 na 10 000 djece u dobi do osam godina.  Dijagnoza se potvrđuje između 5. i 9. godine života. Češće se javlja kod dječaka, nego kod djevojčica. Uzroci autizma još nisu otkriveni. Pretpostavlja se da su mogući uzroci multifaktorski (genetski, neurološki, metabolički, toksikološki  i drugi).

 


Prvi znaci autizma javljaju se već u prve tri godine života, a to su: odsutnost ili odgoda uporabe govora, izostaje mimika i gestikulacija, stereotipna i repetitivna uporaba jezika, izostanak verbalne komunikacije, hipo /hiper aktivnost svih osjetila (preosjetljivost na  zvukove, dodire, okuse, mirise, svjetlost i boje), smanjeno reagiranje na bol, izostanak uspostave kontakta pogledom oči u oči, repetitivna igra predmetima, izostanak spontane igre, neprimjereno smijanje bez razloga, inzistiranje na rutini, moguće auto ili heteroagresivno ponašanje, poremećaj spavanja i hranjenja, ne odazivaju se na dozivanje po imenu, ponašaju se kao da ne čuju, stereotipno  nižu gračke,u ponašanju je izraženo hodanje na prstima, trčanje i hodanje u krug, lupanje vratim

Tretman osobe s autizmom je individualiziran prema potrebama svakog pojedinca. U tretman se uključuju stručnjaci: edukatori-rehabilitatori, logopedi, psihijatri, liječnici specijalisti  i dr.  Edukacijsko rehabilitacijski programi usmjeravaju se na učenje životnih i socijalnih vještina, nagrađivanje pozitivnog ponašanja, govorne i jezične terapije te terapija medikamentima. Lijek za liječenje autizma nije otkriven. Primjena medikamentozne terapije može biti korisna u tretiranju pridruženih problema kao što su: agresivnost, tikovi, anksioznost, promjene raspoloženja, hiperaktivnost i drugi.

Aspergerov sindrom/poremećaj

Razlika između autizma i Aspergerova sindroma poglavito je u intelektualnom funkcioniranju i razvoju govora. Naime, djeca s Aspergerovim poremećajem imaju višu razinu intelektualnog funkcioniranja (prosječan IQ ili nadprosječan IQ). Poremećaj se smatra među najblažima iz skupine autističnih poremećaja te su rezultati terapijskih intervencija i najbolji iako su karakteristike autističnog obrasca ponašanja cjeloživotne. Incidencija nadarenih među autistima je oko 10% . Nadareni autisti pokazuju jednu ili više posebnih sposobnosti daleko iznad očekivanih razina za intelektualno prosječne osobe. Autistični dječaci češće od djevojčica imaju ovakve talente (4:1). Autistični savant (vrhunski znalac, stručnjak) jedan je od najintrigantnijih kognitivnih fenomena u psihologiji, a odnosi se na autiste koji posjeduju neuobičajene i rijetke sposobnosti

AUTISTIČNO DIJETE, OBITELJ, DRUŠTVENA ZAJEDNICA 

Autistično dijete stvara autističnu obitelj, zatvorenu i izoliranu zbog velike brige za dijete, ali i zbog nemogućnosti da se dijete primjereno ponaša u drugim sredinama. Autizam je po tome jedan od najtežih hendikepa i utječe na cjelokupno funkcioniranje obitelji.

Autizam je stanje. Stoga je potrebito  usustaviti  zakonsku regulativu, informirati javnost i organizirati aktivnosti za podizanje svjesnosti društva kako bi osobe s autizmom i njihove obitelji postizale višu razinu kvalitete života.

Uoči obilježavanja Dana osoba autističnog spektra dana 23.3. 2018. učenice i učenici  Odjeli za učenike s teškoćama u razvoju Đurđevac, su zajedno sa gradonačelnikom Grada Đurđevca Hrvojem Jančijem i ravnateljem škole Danijelom Domišljanovićem i njihovim učiteljicama na središnjem gradskom trgu simbolično obilježili puštanjem plavih balona, kao znak podrške osobama s autističnim spektrom i njihovih obitelji.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju